Sem poslovnež. Uživam v poslovnem življenju! Fascinira in navdušuje me. V času odraščanja sem z očetom hodil v službo. Moj oče se je ukvarjal z nepremičninami in delal v majhnem partnerstvu z drugimi poslovneži. Večkrat me je peljal na jutranji poslovni zajtrk z družbeniki. Pogosto sem tudi šel skupaj z njim v pisarno in poslušal njihove pogovore. Prisluhnil sem, kako so se pogovarjali o določenem poslu ali o kakšni stanovanjski stavbi. Posel se je v meni ukoreninil! Kot mnogi otroci želijo postati znanstveniki ali astronavti, sem jaz že pri dvanajstih letih vedel, da ko odrastem, želim postati podjetnik. 

Spomnim se, da me je oče nekoč peljal v Dallas, kjer smo si ogledovali nakupovalna središča, ker je tudi sam želel zgraditi takšno središče. Kako sem užival pri tem! Ko je bil center zgrajen, sem od petnajstega leta dalje preživljal svoje poletne počitnice tako, da sem tam kosil travo.  

Slabi gospodarski pogoji + prevelika zadolženost = katastrofa 

Ko sem imel devetnajst let, je oče izgubil posel. Bil je močno zadolžen, kar je bilo v tistih časih na tržišču nekaj povsem normalnega. Slabi ekonomski pogoji so skupaj z visoko zadolženostjo povzročili katastrofo. Izgubil je čisto vse, tudi svojo ženo in mojo mamo, s katero je bil poročen triindvajset let. Preselil se je v Kalifornijo, da bi lahko začel znova, saj mu je v Teksasu spodletelo. Kmalu zatem sem tudi sam zaradi zanemarjanja študijskih dolžnosti moral zapustiti univerzo in se zaposliti na področju trženja programske opreme. O različnih načinih poslovanja in o tržišču sem se veliko naučil tudi, ko sem zaradi prodaje programske opreme potoval po številnih ameriških mestih. 

Oče je v tem času živel v Kaliforniji. Pri iskanju poslovnih priložnosti ni bil uspešen, uspelo pa mu je najti Gospoda! Vedno je sicer vedel, da obstaja Bog, saj je odraščal v cerkvi, ni ga pa poznal. In tudi jaz nisem poznal Boga. 

Oče se je nato vrnil iz Kalifornije in se mi pridružil v poslu gradnje družinskih hiš, ki sem ga začel, potem ko sem se nehal ukvarjati s programsko opremo. Oče je s seboj prinesel vero v Gospoda. Rekel mi je: »Sprva sem svoj posel vodil po svoje. Tokrat pa, če mi uspe, hočem, da gre slava Bogu.« Vprašal me je, kaj mislim o tem. Čeprav takrat tega nisem razumel in niti nisem resnično verjel v Boga, sem se z njim strinjal. Tako sva naredila najin prvi poslovni dogovor v novem podjetju – računala bova na Boga

Tega takrat nisem razumel, danes pa vem, da sva pravzaprav sklenila zavezo z Gospodom. Bog pa se svojih zavez častno drži. Takoj nam je dal uspeh. Nikoli nismo izgubili denarja in vedno smo imeli vse, kar smo potrebovali. Iz našega podjetja je že v tretjem letu našega poslovanja naredil največje gradbeno podjetje v zahodnem Teksasu! Še vedno se čudim, koliko Božjega blagoslova je prinesla najina zaveza, da bomo upravljali podjetje tako, da bo prinašalo slavo Bogu, čeprav je bila moja vera tako majhna. To me spominja na priliko o gorčičnem zrnu. 

 

»… Nebeško kraljestvo je podobno gorčičnemu zrnu,

ki ga je nekdo vzel in vsejal na svoji njivi. To je res najmanjše

od vseh semen; ko pa zraste, je večje kakor zelišča in

postane drevo, tako da priletijo ptice neba

in gnezdijo na njegovih vejah.« (Mt 13:31-32) 

 

Naša vizija za novo podjetje je bila tako majhna. Mislili smo, da bomo gradili po petdeset hiš na leto in tako zaslužili nekaj denarja zase, vendar je naša majhna vera, s katero smo verjeli Gospodu, bila kot gorčično seme. Vzeli smo ga, posadili na naši njivi in je zraslo v drevo, na katerem lahko gnezdijo ptice neba. 

Bog nam je namesto naše vizije dal svojo. Do sedaj smo zgradili že več kot sedem tisoč družinskih hiš, imamo več kot sto petdeset zaposlenih in več kot dva tisoč poslovnih partnerjev ter prodajalcev. Uspelo nam je podariti skoraj štirideset milijonov dolarjev več kot štiristotim različnim služenjem po svetu, ki širijo evangelij o Jezusu Kristusu! To je zares čudovito drevo, prav tako, kot je Bog obljubil! Je Božje podjetje – podjetje njegovega Kraljestva, ki deluje zato, da uresničuje njegove namene, da bi bil Bog lahko poveličan. Kako bi nam vse to lahko uspelo, če nas Bog ne bi ljubil? 

Danes vemo, da naše podjetje pravzaprav pripada Božjemu kraljestvu. Bog je lastnik in mi smo oskrbniki, ki ga upravljamo. Namen je, da se Božje kraljestvo razodene vsakomur, ki se približa. 

Morda si poklican, da deluješ v poslovnem svetu - da postaneš poslovnež. Lahko uživaš v tem, da nekaj ustvarjaš, prodajaš, kupuješ in posluješ ter hkrati služiš Bogu vsak dan točno tam, kjer si! Tako si v službi za Gospoda za polni delovni čas in stojiš točno tam, kamor te je Bog poklical. Ni ti treba zapustiti poslovnega življenja, da bi služil Gospodu. Pravzaprav, če si poklican biti poslovnež, ne smeš zapustiti posla. 

Posadite seme. Sklenite zavezo. Predajte lastništvo. 

Preprosto posadite gorčično seme na svoji njivi. Sklenite zavezo z Gospodom. Predajte lastništvo posla Gospodu. Prosite ga, da vam pokaže, kaj storiti. Bog vam bo namesto majhne vizije, ki jo imate, dal svojo vizijo! Uporabite svojo vero tudi na področju vašega poslovnega življenja, kot vas bo Bog vodil. On pa bo na vašem področju zgradil posel, ki bo predstavljal njegovo Kraljestvo! 

O avtorju: 

Rick Betenbough je leta 1992 soustanovil podjetje Betenbough Homes in vodil 24 let. V tem času je to podjetje v zahodnem Teksasu zgradilo skoraj sedem tisoč družinskih hiš. V začetku leta 2016 se je odločil, da se umakne iz položaja direktorja podjetja Betenbough Homes. Sedaj deluje kot direktor podjetja Cornerstone Business Holding, Inc., ki je matična družba podjetja Betenbough Homes. Tam Rick uresničuje svojo strast širiti Božje kraljestvo v poslovnem življenju. 

 Vir: http://kingdomatwork.com/business-gods-business/

Objavljeno 29. septembra, 2016  

   

Dodaj nov komentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.